Mitä erilaisia harrastusmahdollisuuksia erityislapsella/nuorella on Rovaniemellä osa 1

Kirjoittajana ELOn harjoittelija Vili Korhonen

 

Ajattelin, että voisin kirjoittaa tänne pitkän useamman blogin juttusarjan siitä mitä kaikkia erilaisia harrastusmahdollisuuksia erityislapsille ja nuorille on tällä Rovaniemellä. Tässä ensimmäisessä tekstissäni käyn läpi joitain omia harrastuksiani.

 

RoPS soveltava jalkapallo (palloilun iloa)

Suurena jalkapallofanina totta kai itse aloitan tästä. Tammikuussa 2016 alkanut RoPSin soveltava jalkapallokerho joka tunnetaan myös nimellä palloilun iloa. Tässä on siis kaksi joukkuetta eli pienemmille (ala-astelaiset) ja isommille (yläastelaiset ja sitä vanhemmat). Pienemmillä on harkat aina torstaisin klo 18 ja isommilla heti perään klo 19. Pyörii koko vuoden ajan. Talvella harkat Syväsenvaaran koulun liikuntasalissa ja kesällä Saaren koululla. Kerhossa opetellaan palloilun taitoja, pelaamista ja yhdessäoloa. Parin viikon välein vaihtuu alkutreeni ja jokaisella kerralla lopussa sitten aina pelataan. Muutaman kerran on meidän harkoissa myös käynyt RoPSin edustusjoukkueen pelaajia meidän kanssa pelailemassa.

90 euron kesäkauden hintaan kuuluu ohjaus, varustepaketti ja kausikortti RoPSin edustusjoukkueen peleihin kaudelle 2018. Ohjaajana joukkueilla toimii Sirpa Oiva jonka vanhin lapsi on mukana meidän isompien porukassa joten hän jos kuka osaa ohjata erityislapsia- ja nuoria.

Toukokuussa käytiin molempien joukkueiden kanssa Oulussa Luovi Cupissa pelaamassa. Heinäkuussa on osa porukasta mukaan lukien minä itse on lähdössä Kokkola Cupiin pelaamaan (sinne ei saada lainkaan kaikkia, joten silloin on sekalainen joukkue jossa on sekä pienempien että isompien porukasta pelaajia) eli mahdollisuus jopa päästä ihan oikeisiin turnauksiin pelaamaan.

Palloilun iloa on tarjonnut minulle todella paljon näiden vajaan kahden ja puolen vuoden aikana mitä olen ollut porukassa mukana (itse en ihan alusta alkaen ole ollut mukana mutta helmi- tai maaliskuussa 2016 taisin liittyä porukkaan mukaan.) Itsellänikin on kehittyneet omat futistaitoni ja olen saanut uusia kavereita porukasta. Meidän porukassa on aina ollut todella hyvä ja kannustava joukkuehenki Oulun turnauksessa meillä oli selkeästi äänekkäimmät kannustusjoukot kun pienet ja me isot katsottiin toistemme pelit ja olihan siellä myös joiltakin meidän pelaajista perheen jäseniä kannustamassa, niin kyllähän siinä oli äänekäs kannustus jo taattu.

 

Rovalan erityisnuorten kuoro

Rovalan järjestämä erityisnuorten kuoro jolla on ollut tähän mennessä kolme esitystä ( olen ollut mukana kahdessa näistä.) Ensimmäinen jossa itse olin mukana oli viime keväänä kehitysvannaisten tukiliiton kokouksessa Rovaniemellä.

Toinen oli viime vuoden marraskuussa Aika aukeaa musikaalissa jossa meidän lisäksi mukana erityislasten ja nuorten tanssiryhmä tanssin taikaa sekä Rovaniemen seurakunnan iloiset musikantit ryhmä. Tämä esitys oli Korundissa.

Elokuussa minun porukka on lähdössä Joensuuhun Parafesteille esittämään Aika aukeaa musikaalin. Tanssin taikaa ja iloiset musikantit ei lähde tänne mukaan joten sen takia esitystä vähän lyhennetään siitä mitä se oli Korundissa marraskuussa.

Syksyllä minun porukka alkaa työstämään uutta Onnen avaimet produktiota johon me ensin itse osallistutaan käsikirjoituksen tekemiseen ja sen suunniteluun. Tämän jälkeen ensi vuoden puolella aletaan harjoittelemaan sitä. Tämän ensi-ilta on ensi keväänä. Harjoitukset aina tiistaisin.

 

Rimpparemmin nuorten tanssiteatteriryhmä

Rimpparemmi on ammattiteatteri joka kiertää ympäri Suomea. Tanssin saavutettavuuden ja tunnettuuden lisääminen on merkittävä osa Rimpparemmin toimintaa. Rimpparemmi tuottaa vuosittain 2-4 ensi-iltaa eri ikäisille kohderyhmille.

Tietenkin voi myös tehdä niin kuin minä tein tämän kanssa eli hakea johonkin sellaiseen jota ei ole edes tarkoitettu erityisnuorille (oikeasti olin yli ikäinen tähän porukkaan silloin kun hain mutta pääsin kuitenkin mukaan ja olin oikeastaan porukan ainoa poika).

Tämä siis alkoi syksyllä 2015 kun vielä opiskelin Sodankylässä mutta viimeinen vajaa lukuvuosi mitä siellä opiskelin oli melkein ainoastaan harjoitteluita ja yksi kurssi jotka kaikki kävin täällä Rovaniemellä joten sen takia pystyin aloittamaan tämän ryhmän heti kun se alkoi.

Syksyisin oli aina keskiviikkoisin tekniikkaharkat joissa meillä oli ohjaajina sekä Rimpparemmin omia tanssijoita että joskus myös muita tanssijoita Rovaniemeltä. Tammikuussa sitten, aloitettiin viikonloppuisin olleet produktio harkat, joiden ensi ilta oli sitten kesäkuussa.

Ensimmäisen produktion Vääränvärisen linnun ensi-ilta oli kesäkuun 1 päivä 2016 Wiljamissa ja toinen esitys seuraavana päivänä (tässä meillä oli koreografina yksi Rimpparemmin tanssija ja yksi toinen Rovaniemeläinen ammattilaistanssija.) Saman vuoden syksyllä oli vielä pari esitystä lisää jälleen Wiljamissa (tässä välissä kesällä käytiin Revontulen yöttömässä yössä esittämässä pieni katkelma produktiosta pari kertaa.) Juuri ennen kun aloitettiin toisen produktion harjoitukset käytiin Kittilässä Rimpparemmin tanssijoiden kanssa. Meillä oli siellä päivällä Vääränvärisen linnun esitys ja ammattilaisilla illalla muutama katkelma heidän omastaan pian tämän jälkeen ensi-iltaan tulleesta produktiosta.

Syksyllä pian Vääränvärisen linnun viimeisten Wiljamissa olleiden esitysten jälkeen alkoivat jälleen tekniikkaharkat samalla lailla kuin edellisenä syksynä. Helmi- tai maaliskuussa alettiin jälleen valmistelemaan uutta produktiota viikonloppuisin. Tällä kertaa meillä oli koreografina samainen Rimpparemmin tanssija joka oli meillä ollut toisena koreografina myös Vääränvärisessä linnussa ja joka tällä kertaa teki koko koreografian melkein aivan yksin (yhdessä kohtauksessa meillä oli koreografina suurimmaksi osaksi Rimpparemmin taiteellinen johtaja.)

Kesäkuun ensimmäinen päivä 2017 tasan vuosi Vääränvärisen linnun ensi-illan jälkeen sai ensi-iltansa meidän ryhmän toinen produktio Pitäkää harmaanne. Toinen esitys oli jälleen seuraavana päivänä. Tämän jälkeen ei ole ollut lainkaan esityksiä ja ryhmää ei saatu aloitettua lainkaan viime syksynä tai edes tämän vuoden alussa ja ei olla vielä varmoja jatkuuko tämä ryhmä lainkaan. itse kovasti toivon sen jatkuvan.

Itselleni tämän Rimpparemmin porukan aloittamisen kanssa oli vähän sama juttu kuin lukioon lähtemisen kanssa eli en ollut lainkaan varma kuinka kauan aikaa olisin siinä mukana ja äitini kanssa ajateltiin että kokeilen nyt kuitenkin aluksi. Kyllä kannatti lähteä mukaan. Minut otettiin todella hyvin vastaan ja kaikki vetäjät olivat todella mukavia (ja tietenkin myös tytöt jotka olivat ryhmässä kanssani). Jos mietitte joskus jotain harrastusta mitä ei ole tarkoitettu erityisnuorille niin älkää pelätkö lähteä mukaan vaan kannattaa mennä ainakin aluksi katsomaan ja kokeilemaan voitte saada itsekin yhtä hienoja kokemuksia kuin mitä minä sain tämän kanssa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s