Tittelinä kokemuspuhuja

Kun minulle ehdotettiin vuosi sitten keväällä mahdollisuutta alkaa kokemuspuhujaksi, vastasin pienen mietinnän jälkeen myöntävästi. Onneksi niin, koska olen ymmärtänyt kuluneen vuoden aikana monta asiaa tästä tittelistä.

Esimerkiksi olen eri tilaisuuksissa oppinut sen, että vaikka eri henkilöillä on sama diagnoosi, voivat piirteet ja kokemukset olla täysin erilaiset. Tämä olisi kaikkien tärkeää muistaa kohdatessa erilaisia ihmisiä niin työelämässä kuin tavallisen arjen keskellä. Toinen asia, jonka olen oppinut on se, että jo tunnin tai pari kestävä tilaisuus voi opettaa paljon niin puhujalle kuin yleisöllekin. Esimerkiksi ammattihenkilöille suunnatussa tilaisuudessa vaikkapa päivähoidossa tai koulussa työskentelevä työntekijä voi saada lisätietoa ja vinkkejä, miten toimia henkilön kanssa, jolla on sama diagnoosi. Omaisille puolestaan keskustelut tarjoavat vertaistukea ja mahdollisuuden löytää kosketuspintaa omaan tai läheisensä elämäntilanteeseen. Puhujana olen oppinut, miten kohdata kuulijat, mitä asioita itsestäni haluan jakaa muille ja mitkä asiat puhututtavat vain yleisesti. Usein esille ovat nousseet kysymykset koulukokemuksista, jatko-opinnoissa selviytymisestä sekä itsenäistymisestä ja arjen haasteisiin liittyvistä asioista. Ammennan siis asiantuntijuuteni omasta elämästäni 23 vuoden kokemuksella!

Olen naureskellut, että minua ei ole tähän tehtävään koulutettu virallisesti (koulutustakin on toki tarjolla) vaan laitettu areenalle suoraan ohjauksen turvin, mikä on minun mielestäni hyväkin. Olen jokaisessa tilaisuudessa oppinut jotain uutta ja saanut lisää itsevarmuutta puhujana. Pidän erittäin tärkeänä kaikenlaista palautetta, jota olen saanut. Viime syksynä sain osallistua moneen tilaisuuteen, jotka ovat jääneet mieleeni. Niistä haluan kiittää ELOn mahtavaa tiimiä tuesta ja ohjauksesta, sekä mukana olleita kuulijoita ja keskustelijoita.

Jokaisella meistä on tarinamme, joka sisältää niin iloa ja onnistumista kuin epäonnistumisia ja pettymyksiäkin, mutta tarinaa jakamalla jokainen saa olla oman elämänsä kokemusasiantuntija.

Mukavaa syksyn aikaa kaikille!

-Paula-

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s