KASPERIKOTI

ME KIRJOITTAJAT OLEMME VILLE-VEIKKA JA PAULI. VILLE-VEIKKA ON KASPERIKODILLA TYÖELÄMÄJAKSOLLA TEHTÄVÄNÄÄN KIRJOITTAA KASPERIKODISTA BLOGI. PAULI OSAA KERTOA MELKEIN KAIKEN KASPERIKODISTA, SILLÄ HÄN ASUU SIELLÄ. KASPERIKOTI SIJAITSEE VENNIVAARASSA NIITTYLEINIKKI 5-7:SSÄ JA ON RAKENNETTU 2011. AIEMMIN KASPERIKOTI SIJAITSI PÖYKKÖLÄSSÄ.

KASPERIKOTI TUKEE ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN. ASUKKAAT TEKEVÄT KAIKEN ITSE, TARVITTAESSA AVUSTETTUNA JA KAIKKI PITÄISI LÄHTEÄ ASUKKAASTA ITSESTÄÄN. KASPERISSA ON KAKSI PUOLTA LASTEN JA NUORTEN PUOLI. MOLEMMILLA PUOLILLA ASUU VAKITUISESTI KUUSI LASTA TAI NUORTA JA YKSI TILAPÄINEN ASUKAS MOLEMMILLA PUOLILLA.

NUORTEN PUOLELLE PÄÄSEE ASUMAAN VASTA 16-VUOTIAANA. NUOREMMAT KUIN 16-VUOTIAAT ASUVAT LASTEN PUOLELLA, TOSIN POIKKEUKSIAKIN LÖYTYY. NUORTEN PUOLELLA NUORET MAKSAVAT ASUNNOISTAAN VUOKRAN, JOTEN HEIDÄN HUONEISIIN EI SAA MENNÄ LUVATTA. LAPSET KUITENKIN SAAVAT LIIKKUA KUTEN HALUAVAT OMALLA PUOLELLAAN. LASTEN PUOLELLA LAPSET EIVÄT MAKSA ITSE VUOKRAANSA, VAAN SEN MAKSAA SE KUNTA, JOSTA LAPSI ON KOTOISIN. KASPERIKODISSA ASUKKAILLA ON ERILAISIA RAJOITTEITA JA VAMMOJA.

KASPERIKODIN ARKEEN SISÄLTYY ARKIELÄMÄN TAIDOT KUTEN RUOANLAITTO, PYYKINPESU, SIIVOUS JA OHJELMAN KEKSIMINEN ESIM. KAUPUNGILLAKÄYNTI, PIKKUJOULUT, SHOPPAILU, KEIKAT YMS. ARKIAAMU ALKAA SEITSEMÄLTÄ KUN TYÖNTEKIJÄ TULEE LAITTAMAAN ASUKKAAT KOULUKUNTOON. ASUKKAAT LÄHTEVÄT KOULUIHIN JA PÄIVÄNTOIMINTOIHIN PUOLI YHDEKSÄN JA KASPERIKOTIIN JÄÄ PÄIVÄKSI YKSI TAI KAKSI TYÖNTEKIJÄÄ, KOSKA KAIKKI ASUKKAAT EIVÄT LÄHDE MIHINKÄÄN. LASTEN PUOLELLE TULEE KOLMESTA KUUTEEN TYÖNTEKIJÄÄ, MUTTA NUORTEN PUOLELLE YKSI TYÖNTEKIJÄ. ILTAPÄIVÄLLÄ NUORTEN PUOLELLEKIN TULEE TOINEN TYÖNTEKIJÄ.

PALUU KOULUISTA TAI PÄIVÄTOIMINNOISTA ON YLEENSÄ KLO 13-15 VÄLILLÄ. JOS KASPERIIN JÄÄ PÄIVIKSI ASUKKAITA NIIN RUOKA YLEENSÄ ON KELLO 11-12. KOLMEN JÄLKEEN LAPSET JA NUORET TOUHUILEE AVUSTAJIENSA KANSSA JA JOISSAIN TAPAUKSISSA JO ENNEN SITÄ. PÄIVÄLLINEN ON NELJÄN JA VIIDEN VÄLILLÄ, MUTTA SE EI OLE PAKOLLINEN, KUTEN EI MIKÄÄN.

KASPERISSA ON ILTAPALA SEITSEMÄN JA (PUOLI)KAHDEKSAN VÄLILLÄ. ILTAPALA ON KEVYT: LEIPÄÄ, JOGURTTIA, MUROJA, MYSLIÄ TAI MUUTA VASTAAVAA. RUOKAA SAA OTTAA JÄÄKAAPISTA VASTA KUN ON KYSYNYT LUVAN. RUOKAA SAA OSTAA ITSELLEEN KAUPASTA. YKSI ATERIA PÄIVÄSSÄ PYRITÄÄN TEKEMÄÄN YHDESSÄ JA TOISEN TEKEE YÖKKÖ ELI YÖHOITAJA YÖLLÄ. KASPERIKODISSA NUORTEN PUOLELLA EI OLE MÄÄRITELTY NUKKUMAANMENOAIKAA, KUKIN MENEE SILLOIN KUN HALUAA. LASTEN PUOLELLA LAPSET MENEVÄT NUKKUMAAN KAHDEKSAN JA YHDEKSÄN VÄLILLÄ. KASPERIKODISSA ON HENKILÖKUNTAA PAIKALLA 24/7.

KASPERISSA TUNNELMA ON PAULIN MUKAAN ILOINEN, HAUSKA, RAUHALLINEN JA HUUMORI-JA MUSIIKKIVOITTOINEN. SAMAAN YHTYY VILTSU JA LISÄISI JA ETTÄ HILJAISTA ON AINAKIN PÄIVÄLLÄ. PAULIN MUKAAN ILLALLA JA AAMULLA ON VAIHTELEVASTI ÄÄNEKKÄÄMPÄÄ KUIN PÄIVÄLLÄ, KOSKA TALOSSA ON ENEMMÄN PORUKKAA. KASPERIKODISSA OTETAAN JOKAINEN IHMINEN HUOMIOON JA OLO TUNTUU TURVALLISELTA. TÄÄLLÄ KASPERIKODISSA HUONEET OVAT KÄVELEVILLE TILAVIA, MUTTA PYÖRÄTUOLILLA LIIKKUVILLE HIEMAN AHTAITA, ETENKIN JOS HEITÄ ON USEAMPI SAMASSA HUONEESSA. JOKAINEN NUORI SAA ITSE SISUSTAA HUONEENSA NIIN KUIN HALUAA, MUTTA LAPSILLE HUONEET SISUSTETAAN. LAPSET VOIVAT VAIKUTTAA SISUSTUKSEEN.

TYÖNTEKIJÖITÄ PAULI KUVAA JOKAISTA OMANLAISEKSEEN. HÄNEN MUKAANSA TYÖNTEKIJÄT OVAT AMMATTITAITOISIA JA KOULUTUKSELTAAN LÄHIHOITAJIA, NUORISO- JA VAPAA-AJANOHJAAJIA JA SOSIONOMEJA.

KASPERIKOTIIN ON TULOSSA UUSI YKSIKKÖ KEVÄTPORTTI NELJÄÄN, SITÄ ON ALETTU RAKENTAMAAN 2014. ASUKKAAT PÄÄSEVÄT MUUTTAMAAN SINNE KESÄKUUSSA 2015. UUDESSA YKSIKÖSSÄ ON 800 NELIÖÄ (VANHASSA KASPERISSA 500 NELIÖÄ) JA JOKAISELLA ASUKKAALLA ON HUONEESSAAN OMA WC- JA SUIHKUTILA. UUDESSA KASPERISSA ON KOLME SOLUA JA JOKAISESSA SOLUSSA 5 ASUKASPAIKKAA. OLETAMME, ETTÄ UUSI YKSIKKÖ ON NYKYISTÄ TILAVAMPI. PAULI MUUTTAA UUTEEN KASPERIKOTIIN HETI TALON VALMISTUTTUA. VILLE-VEIKKA ON HAKENUT SINNE ASUMAAN KESÄN JÄLKEEN. HAKIJOITA ON VARMASTI PALJON, MUTTA PAIKKOJA ON VAIN 15. NYKYISEN KASPERIKODIN TYÖNTEKIJÖISTÄ OSA SIIRTYY UUTEEN KASPERIIN, MUTTA UUSIAKIN TYÖNTEKIJÖITÄKIN ON TULOSSA.

KIRJOITTAJAT: VILLE-VEIKKA TIKKALA

PAULI SARANIEMI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s