Luopumista

”Erityislapsen vanhemmuus on luopumista”

Muistan lukeneeni tämän ajatuksen jo vuosia sitten jostakin. Nykyisin, kun tyttäreni on 7 -vuotias koululainen, tiedän jo hyvin mitä tämä tarkoittaa. Tyttäreni on ihana valloittava persoona. Hän on lähes aina hyväntuulinen ja innostuu kaikesta. Hän on myös autisti, kehitysvammainen ja erittäin haastava lapsi.

Tänä kesänä olin Turkissa yhdessä ystäväni ja hänen lastensa kanssa. Altaalla katsoin leikkiviä lapsia, nauroin heidän touhuilleen. Oma tyttäreni oli kotona Kehitysvammaisten palvelusäätiön kotilomittajan kanssa. ”Oi ihanaa vähän oon kateellinen” kommentteja kuulin usealta tuttavaltani. ”Vähän ihanaa kun pääset yksin”. Voi, tietäisittepä. Vielä jokunen vuosi sitten yksi suurista haaveistani oli että pääsen tyttäreni kanssa yhdessä rantalomalle.

Viime vuonna olin ystäväni häissä kaasona. Järjestelin lasten leikkipaikkaa, huolehdin että pelejä ja leluja on riittävästi. Oma lapseni oli tilapäishoidossa, olin varannut paikan jo puoli vuotta aikaisemmin.

Tyttäreni ei voi osallistua häihin tai muihin juhliin käytösongelmiensa vuoksi. Häntä ei kutsuta syntymäpäiväjuhlille ja onpa meille muinoin jopa ilmoitettu että hän ei ole tervetullut kevätjuhliin. Hän ei nauti matkustelusta, ja loma Turkissa olisi selvitymistaistelu sekä hänelle että minulle. Rutiinit, oma tuttu ympäristö, ovat se mistä hän nauttii.

Voi, tietäisittepä. Erityislapsen vanhemmuus on luopumista.

Kirjoittaja: Ulla Narumo

Mainokset

One comment

  1. Upea kirjoitus! Niin totta jokainen sana. Kiitos Ulla ja voimia arkeen!! T. Pia-kollega

    Lähetetty Windows Phonesta
    ________________________________

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s